Így válasszunk bőröndöt magunknak

Így válasszunk bőröndöt magunknakAz utazások során az egyik „legjobb barátunk” a bőröndünk, amibe pakolva tudjuk magunkkal vinni azokat a dolgokat, amikre szükségünk lesz az utazás alatt. Ha autóval utazunk, akkor kis túlzással mindegy, hogy milyen bőröndünk van, de repülős utazásnál már sokat számít, hogy jól válasszunk.

Először is jól kell megválasztani a bőrönd méretét. Ha magunkkal akarjuk vinni az utastérbe, akkor nem is bőröndre van szükségünk, hanem kisebb táskára. Ha feladjuk a bőröndöt, akkor fontos lehet az üres bőrönd súlya. Minél könnyebb egy bőrönd, annál több cuccot lehet belepakolni, mire elérjük a légitársaságok súlykorlátját. A súlykorlátozás mellett az esetleges méretkorlátozásokra is figyelni kell.

A bőrönd anyagának, összeszerelésének minősége is fontos szempont, ilyen szempontból a Samsonite bőröndök számítanak az egyik legjobb választásnak. Mivel a bőröndöt nem egy utazásra vásároljuk, hanem jó esetben minimum több évre, ezért fontos, hogy strapabíró darabot szerezzünk be. Mi bármennyire is vigyázunk rá, ha a légitársaságok dolgozói nem bánnak kesztyűs kézzel a bőrönddel a rakodások során.

Extra funkciónak tűnhet, de a TSA zár fontos eleme a bőröndöknek, ha ugyanis ellenőrizni szeretnék a légitársaságok a bőrönd tartalmát, az ilyen zárral ellátott bőröndöket ki tudják nyitni anélkül, hogy kár tennének a bőröndben.

Hasznos tudnivalók a fagyállókról

Hasznos tudnivalók a fagyállókrólA fagyálló hűtőfolyadék a biztonságos autózás elengedhetetlen része, mégis sokan megfeledkeznek róla, vagy csak egyszerűen nem foglalkoznak vele. Fagypont alatti hőmérsékleten azonban olyan hűtőfolyadékra van szükség, amely nem fagy meg, a fagyás ugyanis károkat okozhat az alkatrészekben.

Azt, hogy melyik fagyálló kell az autónkba, a jármű gyártási éve határozza meg elsősorban. 1996 előtti autókba a G11-es, 1996 és 2005 közöttiekbe a G12, 2015-2008 között a G12++, a 2008 után gyártott járművekbe pedig a G13-as fagyálló ajánlott. A fagyállók színének is van jelentése, az összetételükre utal. Mindegyik autó használati útmutatójában szerepel, hogy milyen fagyállót kell bele önteni, nem ajánlott a színeket sem keverni. Az élénkzöld színű fagyállók 35 évesnél régebbi autókba ajánlottak, és szervetlen savas technológiával készülnek. A piros és narancs színű folyadékok szerves savas technológiával készülnek. Az előző két technológia előnyeit egyesíti keverékük, ami általában sárga, rózsaszín vagy türkiz színű. Fontos, hogy már gyártáskor keverik a technológiákat, nem két már elkészült fagyállót kevernek össze, tehát otthon nem előállítható.

Vannak olyan hűtőfolyadékok, melyeket hígítani kell a használat előtt. Kizárólag desztillált vízzel hígítsuk, mert a csapvízben olyan ásványi anyagok vannak, melyek problémákat okozhatnak az autó működésében.